Elever berättar - Angelika Granqvist och Emilia Siwertz

Vad heter du och hur gammal är du?

Angelika Granqvist, 16 år

Emilia Siwertz, 16 år

Vilken utbildning går du?

Angelika & Emilia: Bygg- och anläggningsprogrammet, år 1

Varför valde du detta program och skola?

Angelika: Jag valde skolan för att jag vill bli bergsprängare, för att jag gillar att röra på mig och jag tycker det är coolt.

Emilia: Skolan hade ett bra rykte och eleverna och lärarna verkade bra på Öppet hus. Programmet passar mig för att jag vill arbeta med något fysiskt arbete i framtiden.

Berätta lite kort om din utbildning

Angelika & Emilia: Vi har läst anläggning och bergsprängning, både praktiskt i verkstaden och teoretiskt i klassrum. Vi har haft ett prov om anläggning och ett om bergsprängning, där båda proven inkluderar både teori och praktik. Under teoretiska lektioner arbetar vi oftast i klassrummet och med datorer. Med hjälp av plattformen vi använder datorerna till kan läraren se hur långt man kommit med uppgifterna och om man behöver hjälp. Vi har två heldagar i verkstaden och tre dagar teori varje vecka. Det går bra att arbeta med datorerna och det är lugnt och tyst i klassrummet. Vi har inte haft någon praktik än men det har har varit kul att arbeta uppe på byggården.

Hur är lärarna, lokalerna och klassen?

Angelika: Lärarna har varit jättebra, de vet vad man behöver hjälp med och de förklarar bra så alla förstår. Lokalerna är väldigt bra, det är bra temperatur och det är städat och rent.

Emilia: Lärarna klickar bra med alla eleverna, de kan vara skämtsamma på ett roligt sätt och om det uppstår något allvarligt så tar de tag i det direkt. Alla lärare vet hur de gör en undervisning bra och rolig så man alltid håller sig koncentrerad. Klassen är underbar, alla har roligt med alla och jag är glad att jag om tre år ska ta studenten med dem.

Vilket är ditt drömjobb?

Angelika: Mitt drömjobb är att få arbeta som bergsprängare och få vara ute i naturen.

Emilia: Mitt drömjobb är att vara chef för ett stort företag och att alla som arbetar där verkligen ska trivas. Efter studenten kommer jag nog börja arbeta i ett företag så fort som möjligt och försöka bli så bra som möjligt.

Tror du att du kommer studera vidare? I så fall vad och varför?

Angelika: Jag tror jag kommer studera vidare, då det inte är så många tjejer som arbetar med bergsprängning vill jag se hur långt jag kommer med det.

Emilia: Nej, jag tror inte jag kommer studera vidare, kommer att börja arbeta direkt.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?

Angelika: Det roligaste var när man hade börjat komma närmare klassen, man hade det roligare då för att alla pratade med alla.

Emilia: Det roligaste vi gjort är nog när vi har verkstad, att få arbeta praktiskt. Roligaste minnet jag har var då vi var på byggården då vi hade Pierre i anläggning. Vi hittade en spindel bland stenarna och alla tjejer började skrika och sprang runt, medan killarna stod och skrattade.

Varför skulle du rekommendera skolan och/eller programmet till andra?

Angelika: Jag skulle rekommendera skolan för att när man vaknar på morgonen vill man till skolan för att alla lärare och klasskamrater är så snälla.

Emilia: Det är en bra och rolig skola med bra lärare och trevliga elever. När man vaknar på morgonen har man en känsla i magen som verkligen är bra, vilket gör att man vill åka till skolan.